Herentals Crosst
16 december 2023

Laatste titanenduel in Herentals: vier op een rij voor van Aert voor eigen volk?

Belga
Belga

De crosstrein dendert voort. De volgende halte, op dinsdag 3 januari: Herentals Crosst, de vierde manche van de X²O Badkamers Trofee. In een paar jaar tijd heeft de wedstrijd de harten van de renners veroverd. Het ideale decor voor het laatste titanenduel van dit seizoen tussen de Grote Drie. Bij de vrouwen hoopt Lucinda Brand mee te strijden voor de zege.

Het zijn drukke dagen in de X²O Badkamers Trofee. Na de traditionele opener op nieuwjaarsdag in Baal staat op dinsdag 3 januari met Herentals Crosst de tweede van drie crossen in vijf dagen op het menu. Donderdag 5 januari trekken de renners naar de kust voor de Duinencross in Koksijde, een nieuwkomer in dit klassement.

Bij de mannen staan ‘de Grote Drie’ – Wout van Aert, Mathieu van der Poel en Tom Pidcock – voor de laatste keer dit seizoen samen aan de start. De inzet van de nieuwe clash tussen de titanen van het veld is groot. Van Aert was in Herentals al twee keer de sterkste en zal voor eigen volk resoluut voor een derde zege op een rij willen gaan. Een nieuwe triomf voor de Belgische kampioen betekent bovendien een straffe vier op een rij in acht dagen tijd.

Mathieu van der Poel en Tom Pidcock, die zijn laatste cross van het seizoen rijdt, zullen dan weer tuk zijn op revanche. Spektakel verzekerd. In het klassement van de X²O Badkamers Trofee gaat Eli Iserbyt aan de leiding voor Lars van der Haar (1:27) en Michael Vanrhourenhout (1:48).

“Wedstrijd met eigen identiteit”

Herentals Crosst is nog maar aan haar derde editie toe, maar in korte tijd heeft de wedstrijd vele crossharten veroverd. “Het is een wedstrijd met een eigen identiteit die zich weet te onderscheiden van andere crossen”, vindt Lucinda Brand. “Er zit een beetje van alles in: single tracks, een zware klim en een technische afdaling.”

Vooral de befaamde Skiberg maakt indruk. “Zo’n pittige klim kom je gelukkig niet elke wedstrijd tegen. Vaak heb je niet veel grip om naar boven te lopen en eenmaal boven zijn de benen helemaal verzuurd. De kunst is om dan op een ontspannen manier de technische afdaling aan te vatten, want daar kan één foutje voor een hoop ellende zorgen.”

Brand, een jaar geleden de beste vrouw in Herentals, hoopt dinsdag opnieuw mee te dingen naar de zege. Nadat een breuk in de hand en een verkoudheid voor ellende zorgden in het eerste deel van het seizoen, stond ze in de eindejaarsperiode vier keer op het podium. “Ik kon nog niet echt meedoen voor de zege, maar het gaat terug beter”, is Brand hoopvol. “Conditioneel heb ik de voorbije maanden wat achterstand opgelopen, maar het doet deugd dat ik de laatste crossen terug deel uitmaak van het wedstrijdverhaal.”

Soudal Ladies Trophy

Het contrast met vorig jaar is groot. Toen won Brand 20 wedstrijden en schreef ze de eindzege in de Soudal Ladies Trophy op haar naam. Dit seizoen kon ze nog maar één keer juichen. “Het is even anders en al en tijdje geleden dat ik heb gewonnen, maar op mentaal vlak kan ik dat wel plaatsen. Als wegrenster ben ik het gewoon om niet altijd te winnen. Al zijn er natuurlijk wel zware momenten geweest, maar ook dan probeer ik die als leermoment te beschouwen.”

In de tussenstand van de Soudal Ladies Trophy staat Brand vierde op 3:35 van Denise Betsema. “Het is het enige klassement waarin ik nog iets kan betekenen en er komen nog een aantal wedstrijden aan waarin je grote verschillen kan maken”, besluit Brand. “Maar op dit moment wil ik er niet te veel op focussen. Opbouwen naar de kampioenschappen krijgt prioriteit.”

Deel dit bericht