Herentals Crosst
16 december 2023

Alvarado wint eerste editie Herentals Crosst

ca2312

Wereldkampioene Ceylin Alvarado was woensdag een klasse apart in Herentals Crosst, de vierde wedstrijd van de X²O Badkamers Trofee. Op het zware en technische parcours reed ze iedereen uit het wiel. Lucinda Brand werd tweede en blijft leidster in de Soudal Ladies Trophy.

Denise Betsema en Ceylin Alvarado namen de beste start in Herentals. Aan het einde van de eerste ronde hadden ze 5 seconden voorsprong op Lucinda Brand en 11 op Yara Kastelijn en Sanne Cant. De aanhoudende regenval woensdagvoormiddag maakte het parcours nog lastiger dan het al was. Bijna iedereen maakte weleens een schuiver, maar het herstelvermogen bij de kwieke en technisch vaardige Alvarado was het best.

In de tweede van vier te rijden rondes kwam Brand vooraan aansluiten, maar lang bleef dat trio niet samen. Na een foutje van Betsema trok Alvarado fors door. De wereldkampioene maakte indruk op de Skiberg, waar ze op kracht en technisch vernuft het juiste ritme en het juiste spoor vond. Ook in de afdaling koos Alvarado altijd het juiste traject. Bij Brand en Betsema ging het niet altijd zo vloeiend.

Maar Brand hield niet af en verkleinde in ronde 3 haar achterstand van 12 tot 4 seconden… Tot ze met haar voorwiel in de modder bleef steken en overkop ging. Gelukkig zonder lichamelijke en mechanische averij. Maar met de klap bedroeg de achterstand op Alvarado opnieuw 12 seconden. In de slotronde bouwde de ontketende wereldkampioene haar voorsprong nog verder uit. Brand moest vrede nemen met de tweede plaats.

Aan de finish bedroeg het verschil tussen Alvarado en Brand 19 seconden. Betsema eindigde op 23 seconden als derde. Daarna was het meer dan een minuut wachten op de vierde, de Amerikaanse Clara Honsinger (op 1:30). Sanne Cant werd in haar eigen Herentals mooi vijfde op 1:35. De slecht gestart Marianne Vos eindigde na een knappe inhaalrace nog zesde, op 1:49. Manon Bakker, Yara Kastelijn, Kata Blanka Vas en Fem van Empel vervolledigden de top 10.

In de Soudal Ladies Trophy blijft Lucinda Brand stevig aan de leiding gaan. De Nederlandse heeft 53 seconden voorsprong op haar landgenote Denise Betsema. De vijfde afspraak in de X²O Badkamers Trofee en Soudal Ladies Trophy is op 1 januari in Baal, waar dan traditioneel de GP Sven Nys op het nieuwjaarsprogramma staat.