Herentals Crosst
16 december 2023

Brand bedwingt ook de Skiberg met succes

brandherentals
Lucinda Brand blijft de overwinningen aan elkaar rijgen. In de X²O Badkamers Trofee in Herentals boekte ze haar 16de zege van het seizoen. In het algemeen klassement van de Soudal Ladies Trophy nadert de wereldkampioene tot op 2 seconden van Denise Betsema, die als tweede finishte in Herentals.

Betsema nam een blitzstart en had na de eerste ronde een voorsprong van 7 seconden op Brand. Nog belangrijker waren de 15 bonificatieseconden die Betsema opraapte tegenover de 10 van Brand. Zo bouwde de Texelse haar voorsprong in de Soudal Ladies Trophy uit tot virtueel 51 seconden.

Maar Betsema zou haar snelle start later in de race bekopen. In de tweede ronde dichtte Brand de kloof met haar rivale. Meer nog, de wereldkampioene trok meteen door naar de kop. Op de Skiberg – dé sleutelpassage van Herentals Crosst – maakte Brand ronde na ronde het verschil. Zowel bergop als bergaf liet de Nederlandse zich niet op een misstap betrappen.

Aan het einde van de tweede ronde had Brand 4 seconden voorsprong op Betsema, aan het einde van ronde 3 – halfverwege de wedstrijd – was dat verschil al opgelopen tot 22 seconden. Op het eind van de cross gaf de chrono 49 seconden aan, mede door een lekke band in de slotfase. Een snel rekensommetje: 46 + 5 – 49 = 2 seconden. Betsema zal dus met een bonus van 2 seconden op Brand aan de volgende manche mogen beginnen. Dat wordt de Rectavit Flandriencross in Hamme op 22 januari.

De derde plaats in Herentals was voor Annemarie Worst, die op 58 seconden van Brand over de meet kwam. Een vijftiental seconden later finishte Sanne Cant als vierde. Wellicht had er nog meer ingezeten voor de Belgische kampioene, maar kort nadat ze in de tweede ronde samen met Brand was komen aansluiten bij Betsema viel haar ketting eraf. Het euvel was snel verholpen, maar Brand en Betsema zou ze door het oponthoud nooit meer terugzien.

Ook Ceylin Alvarado, de winnares van vorig jaar, kreeg af te rekenen met materiaalpech. Dat gebeurde al in de eerste ronde. De Nederlandse kampioene kon het euvel niet zelf verhelpen en moest honderden meters lopen tot de volgende materiaalpost. Alvarado gaf niet op en finishte na een inhaalrace toch nog als zevende. Voor haar eindigden nog de Canadese Maghalie Rochette (vijfde) en de Nederlandse Manon Bakker (zesde).