16 december 2023

Pieterse duldt geen tegenstand, Brand neemt leiding over

BELGA PHOTO JASPER JACOBS
LIVE FEED Action pictures of the 'Herentals Crosst' cyclocross cycling event on Tuesday 03 January 2023 in Herentals, the fourth stage in the X2O Badkamers 'Trofee Veldrijden' competition. BELGA PHOTO JASPER JACOBS

Puck Pieterse heeft haar eerste overwinning van 2023 beet. De renster van Alpecin-Deceuninck domineerde in Herentals de vierde manche van de Soudal Ladies Trophy van start tot finish. Denise Betsema speelt na een lekke band in de openingsronde haar leidersplaats kwijt aan Lucinda Brand.

Puck Pieterse kreeg voor de start de favorietenrol toegeschoven en loste de verwachtingen al in de eerste ronde in. Het 20-jarige toptalent dook als eerste het veld in en schudde de concurrentie nog voor de eerste passage aan de finish van zich af. Ceylin del Carmen Alvarado beet zich nog even vast in het wiel van Pieterse, maar moest op de befaamde Skiberg finaal de rol lossen.

Zo goed de eerste ronde verliep voor Pieterse, zo dramatisch was de start voor Denise Betsema. De leidster in de Soudal Ladies Trophy werd opgehouden door een lekke band en kreeg meteen een zware rekening gepresenteerd. Voor de start had Betsema nog een voorsprong van meer dan drie minuten op Alvarado en Lucinda Brand, maar na één ronde werd die kloof al meer dan gehalveerd.

Brand neemt leidersplaats over

Na twee rondes had Pieterse al zekerheid over winst. De Europese kampioene bij de beloften domineerde en controleerde. Op cruise control reed ze naar haar zevende overwinning van het seizoen.

In de achtergrond won Brand de strijd om de tweede plaats. De titelverdedigster in de Soudal Ladies Trophy bevestigde haar stijgende vormcurve met een vijfde podiumplaats in vijf crossen en neemt in de tussenstand de leidersplaats van Betsema over.

De pechvogel van de dag verloor meer dan vier minuten en volgt in de tussenstand nu op 26 seconden. Alvarado, die in de slotronde de derde plaats nog moest laten aan Annemarie Worst, staat derde op 29 seconden.

Cant is klaar voor het BK

Goed nieuws voor de fans van Sanne Cant. In Herentals dook de Belgisch kampioene terug het veld in. Cant laste in december een kleine pauze in en leverde bij haar terugkeer een bemoedigende prestatie af. Na een goede start schoof ze meteen naar voren. Cant hield daarna goed stand en zag haar inspanningen beloond met een deugddoende vijfde plaats.